16 marca 2011

Słodkości: Sernik z budyniem czekoladowym

Ostatnio znalazłam przepis na ciekawy sernik z budyniem czekoladowym. Szczerze mówiąc, nie przyszłoby mi do głowy takie połączenie, ale na zdjęciu całkiem fajnie to wygląda, więc czemu nie?


Sposób przygotowania wydaje się być banalnie prosty, więc dam sobie z nim radę. Wygląda to tak:

Składniki na ciasto kruche
2,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru kryształu
ok. 3/4 kostki masła lub margaryny
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
1 litr mleka
4 budynie czekoladowe

Masa serowa:
0,5 kg zmielonego sera
1 szkl. cukru kryształu
4 jajka
1 budyń bananowy lub waniliowy
aromat cytrynowy do smaku

Przygotowanie:
Z mocno wystudzonych składników szybko zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszce. Na litrze mleka ugotować 4 budynie i po wystudzeniu wylać je na surowe ciasto.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać resztę składników i zmiksować. Następnie dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać i rozsmarować na warstwie budyniu czekoladowego. Piec 50 min w temp. 180 st. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki. Nie opadnie jeśli zostawimy ciasto do ostygnięcia.

Trudny? Tak myślałam, smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz