Ostatnio znalazłam przepis na ciekawy sernik z budyniem czekoladowym. Szczerze mówiąc, nie przyszłoby mi do głowy takie połączenie, ale na zdjęciu całkiem fajnie to wygląda, więc czemu nie?
Sposób przygotowania wydaje się być banalnie prosty, więc dam sobie z nim radę. Wygląda to tak:
Składniki na ciasto kruche
2,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru kryształu
ok. 3/4 kostki masła lub margaryny
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 litr mleka
4 budynie czekoladowe
Masa serowa:
0,5 kg zmielonego sera
1 szkl. cukru kryształu
4 jajka
1 budyń bananowy lub waniliowy
aromat cytrynowy do smaku
Przygotowanie:
Z mocno wystudzonych składników szybko zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszce. Na litrze mleka ugotować 4 budynie i po wystudzeniu wylać je na surowe ciasto.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać resztę składników i zmiksować. Następnie dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać i rozsmarować na warstwie budyniu czekoladowego. Piec 50 min w temp. 180 st. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki. Nie opadnie jeśli zostawimy ciasto do ostygnięcia.
Trudny? Tak myślałam, smacznego! :)
16 marca 2011
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz