10 stycznia 2012

Naleśniki na ostro



Chyba nie ma sensu pytać was, czy lubicie naleśniki, sporny jest raczej farsz: na słodko, na kwaśno, bez nadzienia, lub na ostro. Wspólnie z Małżonkiem rozsmakowaliśmy się właśnie w tych ostatnich, dlatego podam wam ekspresowy przepis na szybki naleśnikowy obiad który nawet ja, wytrawny kucharz potrafię zrobić :D

Farsz:
ok. 15-20 dag pieczarek
2 średnie cebule
mięso (najlepiej chude, mielone jest zbyt tłuste w połączeniu z olejem) - polecam 3 ugotowane, rozdrobione udka, tudzież podwójny filet z piersi kurczaka
papryka czerwona
20 dag żółtego sera
pół puszki kukurydzy
chili w proszku
przyprawy
olej

Zaczynamy od przygotowania mięsa. Ja gotuję rosół na udkach, bo w ten sposób mam zupę na drugi dzień. Poza tym mięso z udek jest delikatne i chude, podobnie jak duszony na ogniu filet, więc dodajcie to, co akurat macie na stanie. Pamiętajcie, żeby mięsa nie podawać w całości do naleśników tylko pokroić/rozdrobić je wcześniej :)
Farszu wystarczy na około 15 naleśników, więc tyle ich smażymy i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wlewamy odrobinę oleju na patelnię i szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy je tak długo, aż będą miękkie. Wtedy dodajemy pokrojoną w paski paprykę, kukurydzę i na końcu wcześniej przygotowane mięso. Dodajemy chili w proszku i inne przyprawy (warto mieć pod ręką ziarenka smaku) według uznania. To wszystko smażymy jeszcze chwilkę i odstawiamy. Rozkładamy naleśniki, na każdy z nich dodajemy odrobinę farszu (nie za dużo, bo wypadnie, ok 2-3 łyżki), na to układamy plasterek żółtego sera i zwijamy w rulon. Tak przygotowane naleśniki opiekamy jeszcze przez dosłownie chwilkę na oleju (tak by ser mógł się roztopić) i wcinamy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz