27 lipca 2010
Słodkości: ciasto z kruszonką
Słuchajcie, mam dzisiaj dla Was małą odskocznię od moich gustów i "bezgustów" kulturalno-rozrywkowych i zanim przejdę do konkretów, a co niech będzie, że kontrowersyjnych to uraczę Was czymś słodkim. Ciasto z kruszonką. Czas przygotowania: godzina wszystkiego- łącznie z pierwszym kęsem. No to lecimy!
Ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
2 szklanki cukru kryształu
3-4 jajka
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
150g mąki (albo 100g mąki i 50 g wiórków kokosowych)
100 g cukru
80 g masła
1 cukier waniliowy
Wszystko to zagnieść, pamiętajmy że kruszonka ma być dobrze połączona, ale sypka!
Dodatkowo:
1,5 słoika dżemu porzeczkowego (jest najlepszy do tego typu ciast)
lub
ok. 3 szklanki owoców sezonowych (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki)
Składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wymieszać.
Na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę wyłożyć ciasto i dokładnie rozprowadzić. Dżem lub owoce rozsmarować na cieście i posypać kruszonką.
Piec 40-45 minut w 180-200 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak mniemam, przy najbliżej okazji degustacja?
OdpowiedzUsuńKiedy tylko chcesz. Składniki mam :)
OdpowiedzUsuńTo ja napitek stosowny przywiozę.
OdpowiedzUsuńTylko musimy uważać, bo jest taka jedna młoda co chce sama pół zjeść:p
Wyśmienite !!!!!!!!!!!!! Jestemmmm na takkkk !!!!!!!!!!!!!!!! :D :)
OdpowiedzUsuń