27 lipca 2010

Słodkości: ciasto z kruszonką


Słuchajcie, mam dzisiaj dla Was małą odskocznię od moich gustów i "bezgustów" kulturalno-rozrywkowych i zanim przejdę do konkretów, a co niech będzie, że kontrowersyjnych to uraczę Was czymś słodkim. Ciasto z kruszonką. Czas przygotowania: godzina wszystkiego- łącznie z pierwszym kęsem. No to lecimy!

Ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
2 szklanki cukru kryształu
3-4 jajka
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:
150g mąki (albo 100g mąki i 50 g wiórków kokosowych)
100 g cukru
80 g masła
1 cukier waniliowy

Wszystko to zagnieść, pamiętajmy że kruszonka ma być dobrze połączona, ale sypka!

Dodatkowo:

1,5 słoika dżemu porzeczkowego (jest najlepszy do tego typu ciast)
lub
ok. 3 szklanki owoców sezonowych (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki)

Składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wymieszać.
Na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę wyłożyć ciasto i dokładnie rozprowadzić. Dżem lub owoce rozsmarować na cieście i posypać kruszonką.
Piec 40-45 minut w 180-200 stopniach.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Jak mniemam, przy najbliżej okazji degustacja?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy tylko chcesz. Składniki mam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja napitek stosowny przywiozę.
    Tylko musimy uważać, bo jest taka jedna młoda co chce sama pół zjeść:p

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienite !!!!!!!!!!!!! Jestemmmm na takkkk !!!!!!!!!!!!!!!! :D :)

    OdpowiedzUsuń